Welke verschillende motorhelmen bestaan er?

Eén van de belangrijkste keuzes die je moet maken op het moment dat je bezig bent met het samenstellen van je motoroutfit heeft betrekking tot de helm waar je gebruik van gaat maken. We kunnen in de praktijk dan ook vaststellen dat er een onderscheid kan worden gemaakt tussen verschillende soorten motorhelmen. Voor welk exemplaar jij uiteindelijk gaat kiezen zal worden bepaald door menig aantal verschillende factoren. Zo is er natuurlijk het beschermingsniveau van de helm in kwestie, maar wat bovendien ook te denken van diens uitstraling en de aankoopprijs waar je rekening mee moet houden? In ieder geval, ben jij ook benieuwd welke verschillende motorhelmen er allemaal op de markt zijn terug te vinden? Dan moet je vooral even snel verder lezen!

Motorhelmen vergelijken is altijd een absolute must 

Er zijn door de jaren heen ongelofelijk veel verschillende soorten motorhelmen op de markt verschenen. Wanneer je, je gaat verdiepen in het assortiment is de kans dan ook groot dat je best even zal schrikken van de verschillende mogelijkheden die er worden aangeboden. Van cruciaal belang om naar te kijken is de mate aan bescherming die de helm van je keuze je zal bieden. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het bijvoorbeeld ook een aanrader om te kiezen voor een exemplaar met een zogenaamde pinlock. Dat wordt in de praktijk vaak geheel ten onrechte over het hoofd gezien. Door te kiezen voor een dergelijk exemplaar is de beslagen motorhelm voorgoed verleden tijd. Het spreekt voor zich dat dit een zeer belangrijk voordeel kan zijn in de praktijk.

Wanneer is je motorhelm aan vervanging toe? 

Vaak is het zo dat mensen denken dat motorhelmen over een eindeloze levensduur beschikken. Dat is niet helemaal waar. Op dit vlak zijn er dan ook verschillende factoren om aandacht aan te besteden. In eerste instantie zal je bijvoorbeeld kunnen vaststellen dat de binnenvoering van je motorhelm op een bepaald moment sporen van slijtage zal gaan vertonen. Dat hoeft geen groot probleem te zijn. Vaak kan je deze namelijk laten vervangen. Echter is het zo dat de binnenschaal van een helm na verloop van tijd poreus zal worden. Dit zorgt ervoor dat ze geen optimale dempende werking meer zal hebben. Mede omwille van deze reden wordt het dan ook in de praktijk sterk aangeraden om motorhelmen om de vijf jaar te laten vervangen. 

Met welke kostprijs dien je ongeveer rekening te houden?

Tot slot is het natuurlijk zo dat de prijs van de ene motorhelm niet gelijk hoeft te staan aan de prijs van het andere exemplaar, integendeel. Van belang om op dit vlak rekening mee te houden is de mate aan bescherming die wordt aangeboden. Je dient er wel rekening mee te houden dat ook verschillende extra snufjes de kostprijs van je motorhelm kunnen beïnvloeden. Zo zijn er bijvoorbeeld motorhelmen op de markt terug te vinden die beschikken over ingebouwde bluetooth. Op zich kunnen deze helmen inderdaad best interessant zijn, maar eigenlijk betaal je een stevige meerprijs voor een functie die eigenlijk die meerprijs niet waard is. Voer dus altijd zeker even een grondige vergelijking uit tussen de verschillende exemplaren op de markt zodat je er dat ene perfecte exemplaar tussenuit kan halen. Zo kies je pas echt voor de meest interessante helm voor je motor.

Denk ook aan het kopen van een nieuwe motorjas als je al aan het shoppen bent.